Mails die ik in mijn hoofd ooit schreef maar nooit verstuurde (4)

Schim by Lauren

Dag schim in de menigte,

Wie je precies bent, weet ik niet. Je komt in vele gedaanten en hebt vele gezichten.

Je doet vriendelijk tegen me, groet me, maakt een praatje. Of je zegt niets en kijkt alleen. Wellicht ook dat niet. Ik zou het niet weten want zoals ik al zei: ik weet niet wie je bent.

Jij weet wel wie ik ben, want je hebt het over mij. Ik neem daarom aan dat je me ook kent. Anders zou je het denk ik over me hebben in de vragende vorm, vanuit belangstelling of nieuwsgierigheid.

Maar jij bent wat minder genuanceerd; je víndt er iets van dat ik zo eerlijk over mezelf schrijf en dat vervolgens publiceer. Je begrijpt niet waar het voor nodig is, dat publieke. Je vind het belachelijk zelfs. Daar praat je over. Met anderen dan, niet met mij.

En nu vraag ik mij iets af. Wil je het écht weten, het waarom van mijn openheid? De reden waarom ik schrijf en mijn stukjes publiceer? Want als dat zo is, zou je het mij gewoon kunnen vragen. En krijg je antwoord. Het échte antwoord. En niet dat van een ander die niet spreekt voor of namens mij.

Wist je dat een oordeel hebben over een ander of iets wat een ander doet, meestal iets zegt over wat het in jou raakt? Niets met míj te maken heeft dus, maar met jouzelf? Goh, daar zou ík nou graag eens met jou over willen bomen. Zou je het lef hebben daar open over te zijn? Misschien. Maar misschien ook niet. En weet je? Dat is allemaal oké.

Laten we afspreken dat je met me levelt wanneer je me een volgende keer treft. Niet alleen me in mijn gezicht toelacht en met me over niets babbelt, of vanuit de verte zwaait en doet of alles zo leuk is en oké. Want als je mij zou lezen zou je weten dat ik daar niet van hou. Sterker nog: ik heb een bloedhekel aan dat soort fake.

Het raakt mij namelijk onaangenaam dat jij zo over mij praat. Feitelijk ongehinderd door enige kennis. Tuurlijk! Ik weet dat ik me er het beste niets van aan kan trekken maar ik ben een mens en het doet zelfs een beetje pijn. Stom eigenlijk. Je bent een schim zonder gezicht.

Ik denk dat het pijn doet omdat ik me kwetsbaar opstel en bij zoiets als dit voelt het ineens niet fijn. I know, mijn keuze. En nee, zeker niet jouw probleem. Maar wellicht fijn voor je om te weten, omdat je je daar waarschijnlijk niet eens van bewust bent.

Ik realiseer me al schrijvend: jij helpt me ook. Want met je armen open staan betekent natuurlijk ook af en toe onbeschermd zijn tegen een tik. Dat moet ik duidelijk nog leren, onder andere van jou.

Ha, wat mooi, het klopt dus echt: we hébben allemaal een rol in elkaars leven. Helpen elkaar allemaal een beetje op weg naar huis.

Hee, bedankt voor dit zetje! Ik zie uit naar het moment dat jij het mijne in ontvangst neemt.

😉

A.

Gepubliceerd door

Alexa

Schrijft up close and personal over het zout op haar huid, drie spruitjes met spiegels en al het andere, vooral waar het rammelt. Als gesprekspartner, spiegel, mentor en coach deskundig in het optimaliseren van de persoonlijke performance van individuen en groepen. Dit gaat niet alleen over hoe je presteert, maar ook – of vooral- over hoe je naar jezelf en de wereld om je heen kijkt (mindset) en jezelf daarin neerzet, je persoonlijke impact, jouw charisma en de indruk die je wekt. Als daarin dingen anders moeten of kunnen, is het in de meeste gevallen een kwestie van met jezelf aan de slag zodat je jezelf meer meester kunt worden. Steeds als dit lukt, levert het een onbetaalbare bron op van inspiratie en energie. Niet alleen voor jouzelf, ook voor anderen! VAN DICHTBIJ is waar het wrijven ophoudt en het glanzen begint. Daar ontstaan de verhalen die uiteindelijk allemaal gaan over beweging, verandering en groei. (H)erkenning geeft verbinding. Verbinding geeft geluk.

21 gedachten over “Mails die ik in mijn hoofd ooit schreef maar nooit verstuurde (4)”

 1. Bij elk verhaal dat verschijnt, denk, “ha leuk”, en ga ik ervoor zitten, liefst met een lekkere koffie. Ik lees je verhalen met veel plezier, vaak herkenning en ik vind je moedig! Dankjewel voor het delen! X

  Liked by 1 persoon

 2. Ik lees je openhartige blogs héél graag. Trek je niets aan van wat andere mensen vinden van wat jij schrijft. Er zijn tenslotte altijd wel mensen die menen de wijsheid in pacht te hebben.

  Liked by 1 persoon

  1. Haaa ja, en jij bent een ongelooflijke schat, Myriam. Dank. Ik laat me ook zeker verder nergens van weerhouden. Had gewoon zin om dit eens optekenen, op aardige wijze en ook overdrachtelijk want het gaat mij meer over oordelen in het algemeen, tsjonge jonge wat is dat een talent van velen …

   Liked by 2 people

   1. Ja, dat lijkt mij een leuke bezigheid dat oordelen als je zelf geen leven hebt. Eigenlijk moet je een beetje medelijden hebben met die beoordelaars, hé.

    Like

  1. Rolf! wat ontzettend leuk 🙂 Ik zie die awards wel eens voorbij komen en heb geen enkel idee wat het is of waarom je eraan mee zou willen (moeten) doen. Nu nog altijd niet. Echter daar de uitnodiging van jou, Rólf vd L., komt, maakt het me al niets meer uit, het waarom/hoezo/wat: ik doe het. natuurlijk doe ik het!
   Dank je wel.

   PS hoe krijg ik dat gezellige award embleem boven mijn stuk geplaatst als het zover is?

   Liked by 2 people

   1. Alexa,

    Dat is nog eens een leuke en spontane reactie 🙂 Het is in het leven geroepen om in aanraking te komen met andere blogs. Op deze manier leren anderen weer vijf mensen kennen die mij volgens. Leuk dat je het leuk vindt!

    De foto? Afbeelding opslaan en vervolgens bij jouw artikel invoegen 😉

    Groetjes, succes en ik ben benieuwd naar jouw verhaal, Rolf van der Leest

    Liked by 2 people

 3. Jij bent nummer 2 die over oordelen heeft geschreven in deze week, de ander heeft in briefvorm gedaan aan ‘het oordeel’ zelf, erg mooi ook, en is inderdaad waar en nu wil ik jou ook wat mee geven wat ik bij haar ook heb achter gelaten en dan keihard draaien als het kan, waar veel oordelende mensen bij elkaar zitten, lol…

  X

  Liked by 1 persoon

 4. Het heeft lang geduurd voor ik hem ten volle begreep, die dooddoener van ‘het zegt meer over hen dan over jou’ waar iedereen je graag mee om de oren slaat. Ik vond het eerst zo’n holle uitspraak als ‘alles komt goed’, wanneer iemand niet goed wist wat te zeggen en maar teruggreep naar een cliché uitspraak. Maar ik vat hem sinds een paar jaar, en het helpt om alles in een lichtere context te plaatsen. Al zal achterklap of oneerlijke kritiek in eerste instantie altijd wel blijven pijn doen…

  Liked by 1 persoon

 5. Wel goed om te realiseren over dat een oordeel hebben over de ander of wat de ander doet te maken heeft met iets dat je raakt. Dan kijk je er toch weer iets anders naar. Maar ik vind het ook heel raar dat mensen oordelen over hoe jij schrijft. Dat moet je helemaal zelf weten. En gelukkig doe je het wel, dan kunnen wij er van meegenieten. Ga door! 🙂

  Liked by 1 persoon

Wat vond je van dit verhaal? Laat het mij vooral weten!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s