Adiós, muchachos!!

Adiós muchachos

“Natuurlijk mag u voor, meneer. En ook als u het gewoon aan mij zou vragen.”

Nadat ik drie keer zijn winkelwagentje venijnig in mijn knieholte geduwd had gekregen en hij daarna ineens naast me stond, liet ik de man van een jaar of 82 voor mij gaan. Kennelijk vond hij dat hij per definitie voorrang had.

Zwijgend stiefelend duwde hij zijn kar langs mij. Graag gedaan, hoor.

Op zich heb ik helemaal geen moeite mensen voor te laten gaan. Hoe ouder ik word, hoe minder gehaast ik me sowieso voel en zeker in de rij bij de kassa. Echter deze mensen, want ineens was er een net zo oude echtgenote aan de zijde van de oude man verschenen met nog een aantal losse items in haar armen, hadden kennelijk juist haast op hun oude dag.

De echtgenote liet haar armen los en dropte haar artikelen op de counter. De man tilde een heel krat uit zijn kar en zette dat er –nog altijd zwijgend- bij. Hierop stopte de caissière met scannen. “Meneer, zou u alstublieft uw boodschappen eruit willen halen want op deze manier is het voor mij wel erg ongemakkelijk.” Boos zuchtend haalde de man zijn artikelen uit het krat.

Op zich had ze het best op zijn manier kunnen doen, ik zag aan haar dat zij dat ook dacht maar dat ze had besloten deze man niet op zijn wenken te bedienen. En ik snapte precies waarom. Het was de stilzwijgende, dwingende manier van doen die haar ergerde. En hij kon heus praten, dat had ik gehoord toen hij zijn pakjes shag daarvoor bij haar collega had gevraagd. Toen ie nog achter mij in de rij stond.

Ineens zag ik dat er nog een grote fles olijfolie in de kar stond. Helemaal in het achterste hoekje, redelijk opgaand in de achtergrond van het karretje, dus niet erg zichtbaar. Geen van beide zette de fles op de band. Nu was ik toch erg benieuwd.

Hij rekende af, zette alle spulletjes terug in de krat en deze in de kar. De fles nu echt verstopt. Ze liepen de winkel uit. Ik rekende mijn banaan, avocado en blikje tonijn af (ja echt, meer was het niet), ontving de blik van verstandhouding van de caissière, knikte haar begrijpend toe maar wist ook dat ze geen idee had van de echte suspense.

Snel liep ik naar buiten en zag nog net de man zijn lege! kar in de rij wachtkarren schuiven en zijn muntje eruit halen. De fles olijfolie lag stoïcijns bovenop de andere spullen in de achterbak van hun autootje, waarvan de klep nog wagenwijd openstond.

Wat een vervelend, brutaal en koelbloedig stel, dit oude echtpaar. Ik wist niet wat ik zag: oúde mensen die zó doen?! Ik trok mijn wenkbrauwen op tot aan mijn haargrens en mijn mond viel open maar er kwam geen geluid uit. Wat kon ik zeggen?

“Ehm meneer, ik geloof dat u die fles olijfolie zojuist niet hebt betaald maar nu wel meeneemt, dus feitelijk is dit diefstal!”

Hij zou me in dat geval zomaar een oplawaai kunnen geven. Ik vond hun gedrag zo asociaal dat ik ineens zeker wist dat ze hun hand niet voor een handgemeen zouden omdraaien. Daarom liet ik het erbij. Nog heel even dacht ik – hoopte (of vreesde) ik- dat ik op zo’n Benidorm Bastards-manier voor de gek werd gehouden.

Maar nee hoor, hij stapte in en zij gaf gas: “Adiós muchachos!!” Alleen de uit open raam wapperende hand ontbrak eraan….

Ik had een ander beeld bij ‘de oudere’, gelukkig geconditioneerd vanuit diegenen die ik ken. Naïef blijkt nu, Twitter heeft er zelfs een eigen woord voor: #aso-snowy

#weerwatgeleerd

Gepubliceerd door

Alexa

Schrijft up close and personal over het zout op haar huid, drie spruitjes met spiegels en al het andere, vooral waar het rammelt. Als gesprekspartner, spiegel, mentor en facilitator deskundig in het optimaliseren van de persoonlijke performance van individuen en groepen. Dit gaat niet alleen over hoe je presteert, maar ook – of vooral- over hoe je naar jezelf en de wereld om je heen kijkt (mindset) en jezelf daarin neerzet, jouw persoonlijke impact, charisma en de indruk die je wekt. VAN DICHTBIJ is waar het wrijven ophoudt en het glanzen begint. Daar ontstaan de verhalen die uiteindelijk allemaal gaan over beweging, verandering en groei. (H)erkenning geeft verbinding. Verbinding geeft geluk.

12 gedachten over “Adiós, muchachos!!”

 1. Hahahahaha, gelukkig zijn ze niet allemaal zo, stel je voor. Ik bijvoorbeeld ben heel lief en attent 😉 Grapje. Bij sommige lijkt het alsof ze geen tijd hebben om te ademen, terwijl ze toch duidelijk met pensioen zijn!!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Tot mijn spijt erger ik me ook steeds meer aan. De combinatie van hautain gedrag met arrogantie vind ik stuitend. Neemt niet weg dat het slechts een bijwerking is -vrees ik- van wat we de huidige maatschappij noemen….

  Geliked door 1 persoon

 3. Jeetje, ook mijn wenkbrauwen gingen omhoog bij het lezen van dit verhaal. Jammer dat er mensen zijn die dit normaal vinden… ook diegenen waarvan je dit dus totaal niet verwacht 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben lange tijd cassiere geweest eind jaren 80 en begin jaren 90, ik was nog een broekie en kwam net van school af. Dus wist ik dat men altijd oplette als de jeugd in de pauze naar binnen kwam, restricties, met zijn 2 tegelijk en niet meer toen ik nog op school zat. Naar, mijn briefing en leren in de supermarkt, nu kwam het item. Ik dacht dat we dus de scholieren in de gaten moesten houden, maar nee… het eerste wat er werd gezegd, het zijn niet de scholieren, maar de bejaarden uit het bejaardentehuis moeten jullie extra in de gaten houden, want het zijn zij die op hun manier van alles proberen mee te krijgen zonder dat wij het zien….

  Ik wist dit dus al 😉 Maar gelukkig zijn ze niet allemaal zo, echter toen al, wel heel veel, en zo keek ik al anders tegen ouderen aan, maar vraag me dan ook af waarom dat zo is…. gelukkig had ik een recht door zee opa en oma die gelukkig heel anders waren, zelfs terug gingen als ze iets vergeten waren of ongezien door de kassa was heen gekomen.

  Geliked door 1 persoon

  1. gek he, mijn algemene perceptie bij een oudere was (is t nog steeds grotendeels hoor, gelukkig): wijs, lief, geduldig, weet per definitie hoe het heurt… haha. mooie reality check!

   Like

Wat vond je van dit verhaal? Laat het mij vooral weten!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s